Showing posts with label others. Show all posts
Showing posts with label others. Show all posts

Saturday, 23 January 2016

Apabila Pelajar Perakaunan Mula Berseni






Assalamualaikum. (maaf penggunaan kata 'aku' bagi yang lebih tua)
Sebelum tu, cantik kan gambar atas ni. Kalau nak tau, akulah yang buat tu. Masuk bakul angkat sendiri pula. Hehe. Jangan tak tahu, graduan diploma perakaunan sorang ni ada jiwa seni juga tau. Ingat reti pegang kalkulator je. Hahaha. 

Sebenarnya hari ni nak cerita tentang doodle ni pun. Sebelum ni aku ingat doodle ni cuma lukisan-lukisan yang comel-comel tu je yang blogger suka bagi freebies. Tak tahu pula benda ni pun digelar doodle. Tapi aku pun tak sure sangatlah sebab tutorial kat youtube tu ada kata 'doodle'lah, 'mandala'lah, 'zentangle'lah. Aku pun confused mana satu. Yang aku try lukis tu pun aku tak sure nama dia apa. So, aku gelar doodle je. Simple.

Macam mana boleh terjebak dengan doodle ni?
Boleh dikatakan ianya bermula dari korea. Actually, aku peminat korea dan yang seangkatan dengannya. Tapi tak la die-hard fan pun. Just minat camtu-camtu je. Hehe. Okay. Diorang ada la kata tentang coloring book and how some of the idols isi masa lapang and release stress dengan mewarna or berseni. Bila tengok karya diorang tu aku terminat pula sebab aku memang minat pun tengok benda-benda seni ni. Since buku mewarna tu aku tak tahu nak beli kat mana and kalau beli pun buang duit je nanti, so aku pun start la search and download app mewarna tu macam Colorfy, Adult Coloring Book. 

At first aku rajin juga la guna sampai adik aku pun terjebak. Tapi sekarang dah bosan. Bila dah bosan, mulalah cari benda lain untuk dicuba lebih-lebih lagi bila masuk tahun baru ni semua orang dah mula pergi sekolah, pergi kerja, tinggal aku sorang kat rumah menunggu kemasukan degree. Kalau nak tahu, aku ni kalau kena tinggal sorang-sorang, memang rajin buat kerja. Kalau ada orang lain memang tak lah.

Untuk mengisi masa lapang tu, aku mula cuba buat projek-projek diy. Maka itu, terhasillah diy aku yang pertama yang aku cerita kat sini. Lepas tu nak continue lagi tapi bahan-bahan ada yang tak ada. So, aku start cari tentang lukisan-lukisan dalam app Colorfy tu and macam mana nak lukis. Rupanya senang je nak lukis.

Kalau nak aku ceritalah tentang doodle ni, kita cuma kena ada kertas and pen yang water-based or marker. Pen lain bukan tak boleh, cuma macam tak best. Aku ada try guna ballpoint-pen, dia terlalu licin. Kalau guna pensel pula kasar sangat. Pensel ni selalu untuk lakaran je. Doodle yang aku try buat ni aku buat free hand je. Takde lakar-lakar. Kalau ada silap, kita cover je balik and jadikan ia suatu seni. Simple. Tetiba teringat pula zaman sekolah menengah masa hias kelas. Hahaha. Kalau tampal kertas kat dinding dan kertas tu senget, diorang akan kata;
"Takpe. Senget itu seni" 

Tentang corak-corak dia tu kalau takde idea, google je. Aku pun sebelum ber'doodle' ni aku tengok dulu macam mana diorang buat kat youtube. Ambil inspirasi diorang. Pastu baru ada idea nak ber'doodle' sendiri. Hehe. Cuma satu je lah tak best nya. Nanti tangan kita sakit macam baru lepas karang essay berjela-jela. Tapi tak kisah. Hee.

Okaylah. Rasa dah panjang sangat dah aku merapu kat sini. Hahaha. Korang pun try la ber'doodle' juga. Hehe. Adios.

Friday, 8 January 2016

DIY Solid Perfume and Lip Balm





Assalamualaikum. 
Hari ni tetiba tergerak hati nak update tentang 1st diy yang aku baru buat hari tu which is solid perfume dengan lip balm. Diy ni super senang sebab bahan paling utama dia hanya bekas kosong and petroleum jelly/vaseline.


Solid perfume


Yang ini aku guna bekas krim muka mak aku yang warna putih kat gambar atas tu. Hoho. Cara-caranya mudah je:
1- Pastikan isi dalam bekas tu dah habis and of course korang kena basuh dulu and lap until kering.
2- Isi 1/3 bekas tu dengan vaseline guna q-tips or apa-apa je yang korang ada. (Aku guna batang aiskrim since ada aiskrim batang kat rumah. LOL)
3- Spray perfume favourite korang dalam 2-3 kali spray.
4- Ulang step 2 and 3 sampai korang rasa dah okay.
5- Ratakan cantik-cantik guna tisu basah or anything.
6- Letak dalam freezer dalam 5 minit camtu.
7- Dah siap and boleh guna. Tak sampai setengah jam pun buat.
8- Korang boleh decorate bekas tu. Aku just guna sharpie permanent marker and lukis huruf tu je. Simple.
Kalau letak lama dalam freezer tu takde apa pun sebenarnya. Memang dia beku tapi nanti dia okay balik cuma korang kena lap sikit la sebab ada wap air nanti. Faham ke? Kalau tak faham ce la try dulu and tengok apa jadi. Hehe. Ni aku bagi link video yang aku refer. Cara ni senang sebab tak perlu nak cairkan vaseline tu semua.


Lip Balm


Untuk lip balm ni aku guna bekas compact powder sebab tak perlu nak cairkan vaseline tu. Sebenarnya, kebanyakan video diy tu suruh cairkan dulu vaseline tu since diorang nak letak pewarna apa semua plus kalau dah cairkan, korang boleh isi dalam bekas apa-apa je macam bekas lipstik.
Since aku ni pemalas, aku cuma ambil vaseline tu, letak dalam bekas, ratakan, and freeze. Dah siap. Cara aku ni boleh dikatakan macam transfer vaseline tu ke dalam bekas yang lain. And of course it still a vaseline since aku tak letak benda-benda asing dalam tu. Hahaha. Tapi at least ada cermin. Kau ada? Takde kan. Haha.


Tu je lah nak cerita hari ni. Next time aku akan cuba buat diy yang lain and tunjuk kat korang okay. Adios.


Monday, 16 November 2015

Random Post



Bismillahirrahmanirrahim... (tarik nafas, hembus... fuhhh)
Assalamualaikum. Hai. Err. Feeling kekok sekejap sebab dah lama tak menaip belog. Harap memahami.

Okay, firstly nak decide tentang penggunaan kata ganti nama diri untuk blog ni. Tak sure nak guna 'aku' or guna nama panggilan. Nak guna 'aku' tapi rasa macam kasar pula (menurut pendapat diri sendiri la). Hmm. Sebelum ni guna 'I' je sebab taip dalam bahasa inggeris. Sekarang ni tetiba timbul kesedaran pulak nak guna bahasa melayu. Almaklumlah, kalau bukan orang melayu sendiri yang memartabatkan bahasa melayu, siapa lagi kan. (ayat bajet... haha) Tapi tak la 100% BM. Still ada BI dia juga. Dan BM tu bukan based on DBP semata-mata. Ada la slang2, bahasa pasar and manglish dia. Hehe.

Okay, Balik kepada perbincangan asal. Rasanya, penggunaan aku akan digunakan. Jadi aku ingin meminta maaf terlebih dahulu andai bahasa ni kedengaran kasar. Well, aku ni pun bukan lembut mana. Kalau belum kenal, mungkin orang tengok macam perempuan melayu terakhir (blueekkk!!! muntah hijau). Hahahaha. Tapi bila dah kenal and rapat, aku ni agak kasar jugak. Ni pun kawan-kawan aku yang kata. Aku tak rasa aku ni kasar pun. Setakat tolak-tolak sikit-sikit tu pun diorang dah kata aku ganas. Maybe, diorang tak expect kot aku macam tu. Hoho.

Tapi jujur aku kata, aku ni bukan jenis yang 'gedik' and tak reti pun. I mean, bukan jenis yang, you know how some girls sometimes they say, "sayang korang...", aku tak boleh dowh. Perkataan sayang, cinta, rindu tu semua memang aku tak boleh nak luahkan whether through words or speech. I just can't.
It feels weird. And then when  sometimes kawan aku saja-saja nak meng'gedik' dengan aku, honestly aku tak tahu nak respon macam mana. Ermm, rasanya 'gedik' bukan perkataan yang sesuai. Maybe macam manja-manja, or buat-buat comel. Hehe. Apa-apa je lah. Haha.

Tu je kot nak khabar. Kali ni just random post je since aku baru nak mula balik blogging ni setelah setahun lebih tinggal. Hmm. okaylah. Aku akhiri post ini dengan wassalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. ^^

Sunday, 29 June 2014

Happy Ramadhan Kareem

Assalamualaikum.
Selamat menyambut bulan Ramadhan.

*photo credited to the owner


Tuesday, 20 May 2014

Sorry For Not Updating

sorry, quotes, sad, undone, somehow, fix, Lyrics, mess

Assalamualaikum.
Hi readers. Miss me? Hehe.
Sorry for not updating.

You might be wondering why, right.
Like my status before, I was too lazy to update this blog now.
It seems like I lost my interest in writing.
However, I still write today right? ^o^
At least I doesn't lost all of the interest.

Actually, I'd decided something for this blog.
From now on, I'll only use this blog for stuffs that
doesn't really personal such as ga, ww, fav and etc.
For post that more personal, I've prepared another blog for it.
I won't tell you the name of the blog.
If you wanna know, try find it.
I won't tell you.

That's all I wanna say. 
If you have something to ask me, 
just ask at my cbox or here.
I'll try to check & answer it regularly.
At least while I'm still in my sem-break. Hee.
Wassalam.