Saturday, 23 January 2016

Apabila Pelajar Perakaunan Mula Berseni






Assalamualaikum. (maaf penggunaan kata 'aku' bagi yang lebih tua)
Sebelum tu, cantik kan gambar atas ni. Kalau nak tau, akulah yang buat tu. Masuk bakul angkat sendiri pula. Hehe. Jangan tak tahu, graduan diploma perakaunan sorang ni ada jiwa seni juga tau. Ingat reti pegang kalkulator je. Hahaha. 

Sebenarnya hari ni nak cerita tentang doodle ni pun. Sebelum ni aku ingat doodle ni cuma lukisan-lukisan yang comel-comel tu je yang blogger suka bagi freebies. Tak tahu pula benda ni pun digelar doodle. Tapi aku pun tak sure sangatlah sebab tutorial kat youtube tu ada kata 'doodle'lah, 'mandala'lah, 'zentangle'lah. Aku pun confused mana satu. Yang aku try lukis tu pun aku tak sure nama dia apa. So, aku gelar doodle je. Simple.

Macam mana boleh terjebak dengan doodle ni?
Boleh dikatakan ianya bermula dari korea. Actually, aku peminat korea dan yang seangkatan dengannya. Tapi tak la die-hard fan pun. Just minat camtu-camtu je. Hehe. Okay. Diorang ada la kata tentang coloring book and how some of the idols isi masa lapang and release stress dengan mewarna or berseni. Bila tengok karya diorang tu aku terminat pula sebab aku memang minat pun tengok benda-benda seni ni. Since buku mewarna tu aku tak tahu nak beli kat mana and kalau beli pun buang duit je nanti, so aku pun start la search and download app mewarna tu macam Colorfy, Adult Coloring Book. 

At first aku rajin juga la guna sampai adik aku pun terjebak. Tapi sekarang dah bosan. Bila dah bosan, mulalah cari benda lain untuk dicuba lebih-lebih lagi bila masuk tahun baru ni semua orang dah mula pergi sekolah, pergi kerja, tinggal aku sorang kat rumah menunggu kemasukan degree. Kalau nak tahu, aku ni kalau kena tinggal sorang-sorang, memang rajin buat kerja. Kalau ada orang lain memang tak lah.

Untuk mengisi masa lapang tu, aku mula cuba buat projek-projek diy. Maka itu, terhasillah diy aku yang pertama yang aku cerita kat sini. Lepas tu nak continue lagi tapi bahan-bahan ada yang tak ada. So, aku start cari tentang lukisan-lukisan dalam app Colorfy tu and macam mana nak lukis. Rupanya senang je nak lukis.

Kalau nak aku ceritalah tentang doodle ni, kita cuma kena ada kertas and pen yang water-based or marker. Pen lain bukan tak boleh, cuma macam tak best. Aku ada try guna ballpoint-pen, dia terlalu licin. Kalau guna pensel pula kasar sangat. Pensel ni selalu untuk lakaran je. Doodle yang aku try buat ni aku buat free hand je. Takde lakar-lakar. Kalau ada silap, kita cover je balik and jadikan ia suatu seni. Simple. Tetiba teringat pula zaman sekolah menengah masa hias kelas. Hahaha. Kalau tampal kertas kat dinding dan kertas tu senget, diorang akan kata;
"Takpe. Senget itu seni" 

Tentang corak-corak dia tu kalau takde idea, google je. Aku pun sebelum ber'doodle' ni aku tengok dulu macam mana diorang buat kat youtube. Ambil inspirasi diorang. Pastu baru ada idea nak ber'doodle' sendiri. Hehe. Cuma satu je lah tak best nya. Nanti tangan kita sakit macam baru lepas karang essay berjela-jela. Tapi tak kisah. Hee.

Okaylah. Rasa dah panjang sangat dah aku merapu kat sini. Hahaha. Korang pun try la ber'doodle' juga. Hehe. Adios.

Monday, 18 January 2016

GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle


http://mezquitalifestyle.blogspot.my/2016/01/giveaway-january-2016-by.html
klik banner

SYARAT PENYERTAAN
  • Follow Blog "Wajib" - http://mezquitalifestyle.blogspot.my/ and Copy banner diatas
  • Buat satu entry bertajuk GIVEAWAY January 2016 By Mezquitalifestyle " dan nyatakan penambahbaikan blog aku ni tau. 
  • Tinggalkan URL dalam ruangan Komen Entri.
  • GiveAway adalah bermula dari 17 / 01 / 2016 sehingga 23 / 01 / 2016 (11.59pm)
  • Pengumuman pemenang berdasarkan Random.Org pada 25 / 01 /2016
HADIAH PENYERTAAN 
  • Pemenang akan bertuah adalah sebanyak 3 Orang sahaja 
  • Hadiah adalah Rahsia tapi ikhlas dari hati yang memberi.



Giveaway Cash RM500 Jan 2016 by Emas Putih

Giveway January Cash RM500 by Emas Putih|  Salam. Dijemput join GA uzu ni. GA pertama untuk tahun 2016.  Sila tekan banner kalau nak join GA ini. Terima kasih.
[Tekan Banner Di Atas Untuk Join]
Ini ada satu produk baru yang membantu menghilangkan jerawat dalam masa 24 jam iaitu REFINITY Acne Hydrogel ! Ada 6 sebab kenapa anda perlu mencuba hilangkan jerawat anda dengan cepat iaitu :

1. PANTAS BERTINDAK
Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

2. SENANG & MUDAH
Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
3. SESUAI UNTUK KULIT SENSITIF
Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

4. PENGIKTIRAFAN
Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.

5. 98% PENGGUNA BERPUAS HATI
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.
Sesiapa yang berminat boleh dapatkan REFINITY Acne Hydrogel di http://refinity.com.my/ . Hilangkan jerawat anda semudah A B C dan sepantas kilat dalam masa 24 jam !! 

Harga  : RM70 sebotol / 2 botol RM130 *hargapromosi*
SMS / WhatsApp : ‘CLEAR’ ke  019-544 3000

Giveaway January2016 Cash RM500 by Emas Putih disponser oleh Emas Putih , dan Refinity Malaysia. Terima kasih kerana join GA ini :)

Monday, 11 January 2016

NEW YEAR GIVEAWAY BY DYLLAREZAN

FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA



FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA


Syarat :-

1. Follow blog misszyaroses & ladyana (wajib)
2. Add to circle google + follower (wajib)
3. Follow instagram misszyaroses & lady_yana274 (wajib untuk yg ada ig)
4. Mesti like page Hello Kitty Lover (wajib)
5. Follow twitter @nlyana_ishak (kalau tak da di maafkan)
6. Buat satu entry bertajuk "FIRST MINI GIVEAWAY BY ZYA & YANA".
7. Copy semua code dan paste di ruangan HTML entry uols.
8. Tinggalkan link entry anda di ruangan komen Misszyaroses


P/s: Tolong jangan unfollow even dah habis GA nie



DIY Postcard Giveaway by Sally Samsaiman

http://www.sallysamsaiman.com/2016/01/diy-postcard-giveaway-by-sally-samsaiman.html
Klik banner untuk join



 

Sunday, 10 January 2016

Shawls Giveaway by Lollipop Manis




Assalamualaikum.
Aku join GA lagi nampaknya. Hehe. Sementara tengah menunggu nak masuk degree bulan 3 ni, kita join la banyak-banyak ye. Kalau korang nak join juga, klik je banner atas ni. ^^


Friday, 8 January 2016

DIY Solid Perfume and Lip Balm





Assalamualaikum. 
Hari ni tetiba tergerak hati nak update tentang 1st diy yang aku baru buat hari tu which is solid perfume dengan lip balm. Diy ni super senang sebab bahan paling utama dia hanya bekas kosong and petroleum jelly/vaseline.


Solid perfume


Yang ini aku guna bekas krim muka mak aku yang warna putih kat gambar atas tu. Hoho. Cara-caranya mudah je:
1- Pastikan isi dalam bekas tu dah habis and of course korang kena basuh dulu and lap until kering.
2- Isi 1/3 bekas tu dengan vaseline guna q-tips or apa-apa je yang korang ada. (Aku guna batang aiskrim since ada aiskrim batang kat rumah. LOL)
3- Spray perfume favourite korang dalam 2-3 kali spray.
4- Ulang step 2 and 3 sampai korang rasa dah okay.
5- Ratakan cantik-cantik guna tisu basah or anything.
6- Letak dalam freezer dalam 5 minit camtu.
7- Dah siap and boleh guna. Tak sampai setengah jam pun buat.
8- Korang boleh decorate bekas tu. Aku just guna sharpie permanent marker and lukis huruf tu je. Simple.
Kalau letak lama dalam freezer tu takde apa pun sebenarnya. Memang dia beku tapi nanti dia okay balik cuma korang kena lap sikit la sebab ada wap air nanti. Faham ke? Kalau tak faham ce la try dulu and tengok apa jadi. Hehe. Ni aku bagi link video yang aku refer. Cara ni senang sebab tak perlu nak cairkan vaseline tu semua.


Lip Balm


Untuk lip balm ni aku guna bekas compact powder sebab tak perlu nak cairkan vaseline tu. Sebenarnya, kebanyakan video diy tu suruh cairkan dulu vaseline tu since diorang nak letak pewarna apa semua plus kalau dah cairkan, korang boleh isi dalam bekas apa-apa je macam bekas lipstik.
Since aku ni pemalas, aku cuma ambil vaseline tu, letak dalam bekas, ratakan, and freeze. Dah siap. Cara aku ni boleh dikatakan macam transfer vaseline tu ke dalam bekas yang lain. And of course it still a vaseline since aku tak letak benda-benda asing dalam tu. Hahaha. Tapi at least ada cermin. Kau ada? Takde kan. Haha.


Tu je lah nak cerita hari ni. Next time aku akan cuba buat diy yang lain and tunjuk kat korang okay. Adios.


MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz


Assalamualaikum
MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz | MAA Takaful berhad merupakan satu syarikat insurance yang telah lama bertapak di Malaysia. Simpanan bertakaful MAA adalah simpanan yang dilaburkan di dalam dana syariah, yang menepati segala aspek- aspek yang telah ditetapkan dalam islam. Dana ini juga dilindungi oleh PDIM yang menjaga institusi perbankan dan insurans sekiranya terjadi apa-apa kepada syarikat pelaburan.

Peningkatan kos sara hidup yang tinggi kadang kala memaksa kita untuk membuat persediaan keewangan awal bagi mengelakkan sebarang kemungkinan yang tidak diingini berlaku pada masa akan datang. Lebih-lebih lagi persediaan KOS PENDIDIKAN ANAK-ANAK masa kini. Mennyedari masalah ini, MAA Takaful dengan berbesar hati menghulurkan tangan kepada anda para Ibu Bapa bagi membimbing anda dalam merancang keewangan dari aspek pendidikan anak-anak anda. Dengan perancangan keewangan ini, anda bakal menerima sebanyak RM 25 930.00 dengan hanya penyimpanan RM 100 setiap bulan. Memang berbaloi. Untuk maklumat lanjut sila klik (DI SINI).  


Bagi membantu anda mendapatkan maklumat terperinci tentang Pakej Pendidikan Takaful ini, boleh lah bertanya dengan mana-mana agent MAA Takaful ataupun bertanya secara personally dengan Encik Nizam di talian 0176338008 (call/whatsapp/telegram). Sudah pasti layanan istimewa akan diberikan. (Klik di sini kalau nak mengurat abang Nizam ni yer)

Anda semua inginkan barangan seperti Diari dan Cash khas dari MAA takaful? Jom join MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Syarat-syarat seperti berikut:

Syarat-syarat:

1. Sila follow blog di bawah
2. Buat satu entri SEBIJIK macam entri ni siap dengan banner dan backlink segala bagai dengan tajuk MAA TAKAFUL CASH GIVEAWAY by Papaglamz. Nak mudah copy and paste coding kat bawah ni jer (WAJIB)

3. Dah sudah buat entri SEBIJIK macam entri ni, paste link URL entri dalam runagan komen di bawh ni.

Mudah kan? 3 step je. Tak banyak la. Hehehe 

Hadiah yang bakal di menangi

Tempat pertama - RM50 + Diari Khas dari MAA
Tempat kedua - RM 30 + Diari Khas dari MAA
Tempat ke tiga - RM 20 + Diari Khas dari MAA
Saguhati 1 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 2 - Diari Khas dari MAA
Saguhati 3 - Diari Khas dari MAA

Pemilihan pemenang adalah secara random by Random.org

Jangan lupa join tau. Sila la war-warkan pada yang lain. Tarikh Tutup Penyertaan adalah pada 31 Januai 2016. 

**Senarai peserta akan di kemaskini dari semasa ke semasa.

With Love
Papaglamz

-seikian-





Thursday, 7 January 2016

Giveaway Welcome 2016 by Aku Bukan Innocent

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


(klik banner kalau nak join sekali)

Giveaway Welcome 2016 by Aku Bukan Innocent dianjurkan oleh Mohd Noor Shawal dan dibawakan bersama-sama dengan Yuha Adie , Ct Roxalynna NH , Najwa Zahid , Masita Eyta & Nur Huda.

Tarikh Tamat : 15 Januari 2016

Tuesday, 5 January 2016

Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink

klik untuk join
Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink | Bersempena Tahun Baru 2016 dan Hari Lahir Cik EN pada 16 Januari nanti, cik en berbesar hati untuk mengadakan Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink yang akan berlangsung pada 4 Januari 2016 sehingga 31 Januari 2016. Hanya perlu mengikuti syarat syarat dibawah dan korang berpeluang menjadi salah seorang pemenang daripada 27 pemenang untuk merebut hadiah hadiah bernilai RM535. 

Follow Blog Di bawah

Follow Page

Instagram

Bloglist

Hadiah? Mesti terlepas pandang ini, Cik en dah keluarkan awal ye. Boleh rujuk di bawah ini
Senarai Hadiah Hebat
Dah submit entry? Boleh rujuk di bawah ini pula
Senarai Peserta Hebat