Tuesday, 19 February 2013

Bukan Serapuh Daun Maple - Fatinilam Sari


credit:mrgoogle

Tanpa cinta, hanya rasa sayang yang sekelumit itu, dia berpegang pada janji pertunangan dengan Andrian. Lalu Tasneem menerima lagi janji daripada Mak Uda, untuk mencari Andrian di Bridgeport, Connecticut, Amerika Syarikat. Namun di sini jua, Christian tercari-cari diri sendiri dan penciptanya. Kehadiran Tasneem bagaikan membawa cahaya indah yang dicarinya. Sejenak mereka bahagia, namun dugaan datang menghancurkan segalanya. Tasneem setia menanti walau datang khabar daripada Siti Hajar, Christian pergi tidak akan kembali. Berkali-kali Tasneem mengingatkan dirinya bahawa cintanya pada Christian bukanlah serapuh daun maple. Dengan izin Tuhan, mereka pasti bertemu semula di suatu musim panas yang indah. Angan-angankah ini atau bakal menjadi kenyataan?
“Christian, segalanya sudah tinggal kenangan antara kita. Bersama gugurnya deraian salji ini, begitulah cinta kita yang berputik kala musim panas yang lalu sudah pun layu dan gugur ke bumi.” - Tasneem.
“Maafkan aku sayang… entah mengapa selama percintaan ini kita percaya pada impian masa hadapan. Tetapi sebenarnya hari ini pun tidak aku pasti ke manakah haluan perhubungan kita yang sudah terputus. Mungkinkah kita tidak akan bertemu lagi buat selama-lamanya?” - Christian Olson.
“Mana boleh mengukur nilai cinta dengan jarak waktu. Kadang-kala kita boleh jatuh cinta pada seseorang hanya dari pandangan pertama.” – Siti Hajar.
“Aku menginginkan kau selamanya di sampingku. Aku semakin yakin bahawa kau sentiasa menarikku ke arahmu bagai besi berani yang berlainan kutub.” - Andrian.

p/s: my novel list here.

No comments: